Het domein

Er was eens een Nederlandse stewardess die ervan droomde om in Zuid Frankrijk te wonen. Ze vond een oud mediteraan huis gelegen tussen de wijngaarden om haar koffers uittepakken. Mariska bracht haar wijngaard weer tot leven. Een traditionele Corbières wijngaard met druiven van de soorten Carignan, Syrah en Grenache. De wijngaard wordt verzorgd met aandacht en respect voor mens en natuur. Bij het huis hoorde één wijngaard van 1.65ha, beplant met ca. 30 jaar oude Carignan druivenstokken.

Deze oppervlakte bleek te gering om tot een redelijke exploitatie te komen. Daarom kocht Mariska nog wat wijngaarden met o.a. heel oude Grenache Noir stokken, wat jongere Syrah en plantte ze zelf een nieuwe wijngaard aan met de witte rassen Roussanne en Grenache Blanc.

Alle wijngaarden liggen op loopafstand van het huis. De totale beplante oppervlakte beslaat op dit moment ca. 3.4ha.

De officiële overgang naar biologische wijnbouw is in 2014 gestart en duurt 3 jaar. Vanaf de oogst van 2017 mag Mariska's wijn dus het begeerde " BIO "-logo dragen. De gevolgen van deze stap zijn al duidelijk zichtbaar.

Omdat er niet meer tegen onkruid wordt gespoten maar wordt geschoffeld en er ook geen andere agressieve chemische middelen meer worden gebruikt keert het natuurlijk evenwicht weer terug.

Reptielen hervinden hun plekje, vogels broeden weer in de struiken en ook in de bodem komt weer leven op gang.

Tot 2014 leverde Mariska haar druiven aan de " Cave Coopérative " maar ze bleef dromen ooit haar eigen wijnen te kunnen produceren.

Het opzetten van een eigen cave was een te grote investering maar vlak vóór de oogst van 2014 bood een naburige wijnmaker de oplossing. Hij beschikt over de capaciteit en, niet onbelangrijk, de vakkennis v.w.b. het productieproces.

Het resultaat van deze geslaagde samenwerking is een mooie, volle, rode Corbières-wijn van de oogst van 2014 plus een fris-zomerse Rosé, oogst 2015, gemaakt van 100% Carignan druiven.